Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Veroniky Brunckovej: Šuplíky bez reforiem a lídri bez vízie?

.veronika Bruncková .stĺpčeky .za slušné slovensko

Pred pár dňami sme večer sedeli na brehu Dunaja na Tyršáku. V ruke vychladené víno a okolo približne tridsiatka tridsiatnikov. Samí úradníci a úradníčky. Išlo o stretnutie ľudí pracujúcich na ministerských inštitútoch. Na úvod je zrejme dobré vysvetliť, že tieto inštitúty sú analytické útvary ministerstiev, ktorých úlohou je oslobodiť sa od dennodennej agendy úradov, byť do značnej miery politicky nezávislé a pripravovať tak kvalitné analýzy, prognózy a stratégie na základe relevantných dát.

Komentár Veroniky Brunckovej: Šuplíky bez reforiem a lídri bez vízie? SITA/Jana Birošová

bol to večer usmiatych tvárí, keď počúvate príbehy ľudí, čo študovali na prestížnych zahraničných univerzitách a teraz sa vrátili domov. Lebo chceli, lebo treba. Niektorí po marci 2018, iní po voľbách, keď prišla „reformná” vláda. Ďalší v čase, keď k nám prídu miliardy zo záchranného pandemického balíka EÚ a treba premyslieť, ako s nimi naložíme. 

 No sedeli tam aj tí, ktorí stáli v začiatkoch týchto inštitútov a už roky krok po kroku napredujú nie vďaka, ale napriek systému. Ja som však z tohto príjemného večera s úsmevom neodišla. Snažia sa, pripravujú, no mnohé veci trvajú roky, kým vôbec získajú relevantné dáta, na základe, ktorých by mohli strategicky plánovať. Úplne zabité talenty, čo prepisujú hard kópie a staré zápisky do online sveta. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite