Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Mali sme normalizáciu radi?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Dekan pražskej Filozofickej fakulty, historik a bratislavský rodák Michal Pullmann poskytol pred desiatimi dňami týždenníku Echo rozhovor o komunizme. Časť pražských intelektuálov tým zdvihol zo stoličky.

Komentár Tomáša Němečka: Mali sme normalizáciu radi? ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

pobúrenie alebo znechutenie dal najavo kdekto, Michal Klíma zo známej chartistickej rodiny nazval Pullmanna hanbou fakulty. Dnes 46-ročný dekan sa totiž hrdo hlási k revizionistickej skupine mladších historikov, ktorí odmietajú „čierno-biely antikomunizmus“ či označovanie režimu 80. rokov za totalitu. 

 Namiesto toho presadzujú skúmanie „histórie všedného dňa“, ktoré podľa nich ukáže vysokú mieru konformity a spokojnosti so socializmom. Pullmann si z toho spravil svoju značku už v roku 2011, keď ako mladý intelektuál vydal Konec experimentu, monografiu o perestrojkovom Československu. Novinár Daniel Kaiser sa teraz v rozhovore odrazil od nedávneho výročia smrti Milady Horákovej, keď najstaršia česká fakulta odmietla na svojej budove plagát „Zavraždená komunistami“: dekan hovorí, že nespochybňuje justičnú vraždu, ale že sa mu zdalo pietnejšie vyvesiť čiernu zástavu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite