Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel dobrý človek

.peter Zajac .stĺpčeky

S Petrom Zemanom (10. januára 1942 – 16. 7. 2020) sme sa poznali od mladosti, ako to nemohlo nebyť v Bratislave šesťdesiatych rokov.

Zomrel dobrý človek

stretávali sme sa na korze, futbalovom a tenisovom štadióne, na zimáku, kúpalisku a cyklistickej dráhe na Tehelnom poli, v Tatra revue Lasicu & Satinského, Traditionalu, PKO, Karloveskej zátoky, Dunaja a Lida. Alebo Kultúrneho života a Echa. Bolo to jednoducho vo vzduchu. 

Peter bol férový. Bol od čias vysokoškolského Echa vášnivý novinár, ale to sme spolu nezažili, patril som k Mladej tvorbe. Patril do generácie mladých entuziastov, ktorých prijali do strany a vzápätí ich z nej vykopli. Po roku 1968 ho ako nás všetkých znormalizovali, pretĺkal sa, ale nepopustil, na rozdiel od mnohých zo seba nevycúval, radšej robil pohľadnice a iný merkantil. 

Peter bol poctivec od kosti a tak aj žil so svojou ženou Elenou, dcérami Petrou a Lele, s ktorými chodil náš Marek a Matúš do jednej školy. Platí na nich slovo národovci v najpozitívnejšom zmysle slova, žili ekumenicky, bez dnešných cirkevných klaníc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite