Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Rektorov návrh: Kúpme Lidovky

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Rektor Českej technickej univerzity Vojtěch Petráček, ktorý počas pandémie získal menšiu popularitu svojimi vynálezmi, navrhol, aby vysoké školy kúpili od fondu Andreja Babiša Lidové noviny. Aký je správny prívlastok pre tento nápad?

Komentár Tomáša Němečka: Rektorov návrh: Kúpme Lidovky NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

profesor Petráček si myslí, že myšlienka je logická. „Lidovky“ sú stratové, nestáli by veľa: rektor navrhuje, aby každá z 26 českých verejných vysokých škôl prispela dvoma-tromi miliónmi korún, takže by spoločne vybrali dva-tri milióny eur. Intelektuáli majú k najstaršiemu českému denníku sentimentálny vzťah (založený 1893! Čapek, Bass a Poláček! obnovený 1987 ako chartistický samizdat!), zo zvyku sem ďalej píšu, vždy mal slušnú vedeckú rubriku. Ale tým sa logika končí. 

Za ostatné školy sa zdvorilo vyjadril rektor poľnohospodárskej univerzity: podľa neho by idea sotva prešla cez akademické senáty, pretože aj fakulty musia dnes šetriť. A potom je tu taká drobnosť, že Lidové noviny nikto neponúka. Ich šéfredaktor István Leko len stručne označil nápad za nezmysel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite