Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Očami Doroty Nvotovej: Nenaozajský systém

.dorota Nvotová .stĺpčeky .očami Doroty Nvotovej

„Mami čo je to DPH?“ – už som chcela odpovedať, že sa to budú raz učiť v škole, ale zastavila som sa. Budú?

Očami Doroty Nvotovej: Nenaozajský systém NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

budú sa učiť, ako založiť a spravovať firmu? Budú sa učiť, ako sa vybavujú veci na úradoch, ako fungujú dávky a poisťovne? Dúfam, že keď dorastie do vhodného veku, budú. 

Nám nič také nikto nepovedal. Načo sa učíme zložité chemické vzorce, keď sa nevieme obracať na katastri? Prečo nás zemepis nenaučil, ako zodpovedne, bezpečne a šikovne cestovať? Prečo sa na náboženstve neučia o všetkých náboženstvách, ale iba o jednom, a ešte aj to podľa zverejneného útržku z učebnice proti LGBT úplné bludy? Prečo storočná vojna sa preberá hádam sto rokov a holokaust sa iba prebehne? Prečo na biológii nepreberáme, ako si vypestovať zeleninu a keď sa rieši ľudské telo, nevieme, ako ho ošetriť? 

Môj syn ide v septembri do školy a nad týmto všetkým rozmýšľam. Idem ho zveriť do pazúrov systému, ktorému sama veľmi neverím, ale zároveň nechcem homeschooling – chcem, aby išiel každé ráno do neďalekej školy s kľúčom na krku a cestou si s kamošmi rozbil koleno, bol v kolektíve a vytváral väzby – tie dobré aj tie, čo ho pripravia na tvrdý boj o miesto v dospelosti. Len nerozumiem, prečo sa to nerobí efektívnejšie a praktickejšie. 

Môj syn má tisíce legitímnych otázok o tom ako svet, vesmír a ľudské telo fungujú – a keď mu ich zodpovedám a čoraz častejšie musím googliť, pristihnem sa občas, že ani toto sa v škole neučí. Keď človek vypadne zo strednej školy, je prakticky nepoužiteľný. Doslova. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite