Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Tá kniha o Kunderovi

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Neautorizovaný životopis Milana Kunderu, o ktorom v Česku kdekto hovoril skôr, ako ho mohol čítať, som dostal minulý štvrtok. Jeho 850 strán som prečítal za večer, a nebol to zmarený čas.

Komentár Tomáša Němečka: Tá kniha o Kunderovi

autorom je 67-ročný spisovateľ Jan Novák, ktorý prežil väčšinu života v americkej emigrácii a okrem príbehov chicagských Čechov a Slovákov vydal biografiu Miloša Formana (Co já vím) alebo príbeh bratov Mašínovcov a ich prestrieľania sa do západného Berlína v roku 1953 (Zatím dobrý). 

Tu bolo, myslím, vopred jasné, že toto stretnutie dvoch odlišných naturelov nedopadne pre Kunderu dobre, že to nebude žiadne duchaplné rencontre. Novák je mužný typ Jacka Londona, hľadá americkú story, cení si bitkárov a hráčov. Jeho rodina sú nekomunistickí sedliaci z Polabí. Ak je mu blízky niekto z literátov predchádzajúcej generácie, tak Josef Škvorecký. Kundera so svojím privilegovaným pôvodom, detstvom v brnianskej vile, stalinskou lyrikou 50. rokov, reformnokomunistickým funkcionárčením 60. rokov a pasivitou 70. rokov stelesňuje všetko, čo Jana Nováka od počiatku iritovalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite