Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Christoph Schönborn: Ježiš, chlieb života

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Sviatok Božieho tela je tohto roku iný, ako zvykne bývať. Nad nami všetkými totiž visí veľký oblak plný obáv, či a ako sa podarí nový začiatok po korone. Takže tento sviatok nám môže pomôcť trochu pri premýšľaní, ale aj pri nadobúdaní nádeje.

Christoph Schönborn: Ježiš, chlieb života NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

jeho ústredným bodom je chlieb. Oslavuje, uctieva a ospevuje sa kúsok chleba, biela hostia. A všade, kde je to pri všetkej opatrnosti možné, nesie sa tento chlieb aj v slávnostnej procesii po uliciach. Viera síce hovorí, že tento chlieb sa premenením stal Kristovým telom, ale napriek tomu je to spočiatku kúsok chleba. A chlieb je základná potravina, „chlieb náš každodenný“, o ktorý máme prosiť Boha, aby sme mohli žiť.

Tam, kde začne chýbať chlieb, stojí už pred dverami hlad. Bohu vďaka, že u nás už desaťročia také niečo nemusíme zažívať. Koronakríza nás však zrazu prinútila uvedomiť si, že aj tento stav sa môže zmeniť. Nič nie je samozrejmosťou, ani chlieb náš každodenný. 

Čo vtedy, keď nepríde dážď? Keď suchota zabráni, aby sa urodilo obilie? Na začiatku krízy v Sýrii, ktorá viedla k tejto nekonečnej vojne, bolo dlhé obdobie sucha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite