Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Trump v defenzíve – ale ešte neprehral

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

V roku 1968 využil Nixon vlnu násilností na to, aby sa ukázal ako kandidát „práva a poriadku“. Akokoľvek to Trump opakuje, na „tichú väčšinu“ nemá rovnaký efekt.

Komentár Dalibora Roháča: Trump v defenzíve – ale ešte neprehral NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

nixon nebol v čase násilností z roku 1968 úradujúci prezident a z pohľadu voličov nebol ani kandidát extrému. Trump je svojou rétorikou podobný skôr tretiemu kandidátovi z roku 1968, populistovi a podporovateľovi segregácie Georgeovi Wallaceovi, ktorý napokon vyhral v Alabame, Arkansase, Georgii, Louisiane a v Mississippi.

Ale spoločenská nálada je dnes inde. Rastúci počet Američanov si úprimne spytuje svedomie v súvislosti s policajným násilím a rasizmom – a je to tak správne. S obrovským rozdielom 28 percentných bodov americkí voliči podporujú hnutie Black Lives Matter. Veľká väčšina tiež podporuje reformu polície.

V dôsledku posunu verejnej mienky dokonca aj republikáni v Kongrese chápu, že vzťahy medzi políciou a občanmi treba zlepšiť. Nepomohla im „militarizácia“ polície, ktorá bola výsledkom toho, že policajné oddelenia kupovali lacné nadbytočné vybavenie, pôvodne určené pre armádu v Afganistane a Iraku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite