Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Podpredseda proti predsedovi

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Bývalý primátor Brna a podpredseda ANO Petr Vokřál, ktorý mal na jeseň kandidovať na hajtmana (župana), náhle buchol dverami. Strana Andreja Babiša ide vraj zlým smerom.

Komentár Tomáša Němečka: Podpredseda proti predsedovi NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

pre premiéra je to nepríjemný úder: Vokřála niekoľkokrát lákal do vlády, ale ten sa držal Brna. V rokoch 2014 až 2018 riadil mesto ako solídny technokrat (prišiel z pozície manažéra nadnárodnej odpadovej firmy). Žiadna veľká vízia, na to mal Vokřál v rade niekdajších brnianskych aktivistov. Do širšieho povedomia sa zapísal tým, že zaštítil pietne akcie mapujúce povojnový odsun brnianskych Nemcov – dobrá myšlienka, hoci nie z jeho hlavy. V komunálnych voľbách na jeseň 2018 jeho ANO v Brne opäť vyhralo. Lenže v Česku nie je priama voľba primátorov, vyberá ich zastupiteľstvo. Doterajší partneri sa proti nemu spojili s opozíciou a Vokřál sa potom len prekvapene sťažoval na „podraz“. A teraz minulý pondelok ohlásil na Facebooku svoj definitívny koniec: celý čas sa vraj v ANO snažil „presadzovať liberálne hodnoty“, ale cíti sa v tom neúspešný. Babišova strana sa vraj vydala „skôr smerom politikárčenia v klasickej partaji, kde jedinou starosťou je vyhrať voľby.“ Páni, to je teda novinka... V akej krajine žil bývalý primátor posledných sedem rokov?

Brno je dnes Babišova nočná mora. Vlani na jar tu prebehlo rozsiahle zatýkanie nižších politikov z ANO na radnici Brno-stred. Teraz už prokurátor podal obžalobu, kde jedenástim ľuďom a dvom firmám dáva za vinu rozsiahle manipulácie so zákazkami a úplatky za skoro dva milióny eur. Celý čas pritom z vyšetrovania presakovali senzačné informácie, že polícia mieri oveľa vyššie: skupina vraj ovplyvňovala aj predsedu protimonopolného úradu Petra Rafaja a v odposluchoch sa hovorí o úplatkoch pre „veľké a malé Efko“, čo vraj majú byť predseda poslancov ANO Jaroslav Faltýnek a jeho syn (ani po roku však nikto z nich obvinený nebol). Petr Vokřál, ktorý v tom istom čase riadil Brno, sa v kauze neobjavuje a teraz pri odchode sa od nej dištancoval. Len je ťažko uveriteľné, že by toľko rokov netušil, že jeho kolegovia v mestských častiach inkasujú úplatky vo veľkom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite