Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turbulencie

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Rád načúvam rečiam turistov na vrchole Sľubice, kopca, kde je štartovacia plocha pre naše padáky. Vidia zblízka desiatky padákov a rogál pripravených na štart, ale aj lietajúcich v blízkosti vrchu.

Turbulencie NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

najmä však obdivujú farebné bodky stovky metrov nad hlavami. Hovoria, aké to musí byť krásne, ako by sa hneď pripli k padáku a vznášali sa sťa vločky pod mrakmi. Ako závidia tým hore. A ja ako pilot padáka počujem v mojej prilbe z vysielačky príkre slová o turbulenciách od letiacich priateľov. 

Vidím, ako brutálny stúpavý prúd v južnom kotle zdrapil padák a unáša ho rýchlosťou 9 m/s pod základňu už teraz podozrivo veľkého kumulu, čo sa chystá zmeniť možno na búrkový mrak... (Fascinujúce, v takom stúpavom prúde je človek o desať minút na úrovni Gerlachovského štítu!) Pilot hrubou silou nervózne koriguje pokusy padáka prejsť do niektorého z neletových režimov, čo sa zvyčajne končia pádom na zem či v lepšom prípade použitím záchranného padáka. 

Tí na „štartovačke“ mlčia, bojujú so strachom a zvažujú, či pri takom silnom vetre a teplotnom gradiente, turbulenciách a hroziacom vývoji mrakov to radšej nezabaliť. Opálené tváre sú nezvyklo bledé, na latríne vedľa štartoviska v kuse vŕzgajú dvierka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite