Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Gondu: Demaskujme socializmus

.peter Gonda .stĺpčeky .iný pohľad

Máj sa kedysi začínal povinnými oslavami „sviatku práce“. Zdá sa to už dávno. Duch socializmu však v rôznom prestrojení žije, v čase krízy mohutnie a slobody ľudí a civilizačné základy dnešnej spoločnosti stále ohrozuje.

Komentár Petra Gondu: Demaskujme socializmus NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.SK

publikáciou Socializmus: realita namiesto mýtov  (editori Peter Gonda a Peter Zajac. Bratislava: Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika, 2020), ktorá v týchto dňoch vychádza, chceme prispieť k búraniu mýtov o socializme. Podľa prieskumu agentúry FOCUS z roku 2018 sa až 79 % ľudí domnieva, že za socializmu sa žilo bezpečnejšie, 77 %, že bol vtedy dostatok užitočnej práce, 71 %, že socializmus viedol ľudí k morálnejšiemu správaniu, 59 %, že socializmu sa hospodársky darilo a 45 %, že nebol totalitným režimom. 

S tým súvisí aj veľká dôvera v štát a podpora jeho rastu a intervencií. Podľa toho istého prieskumu si tiež 68 % ľudí myslí, že štát by mal zabezpečiť každému prácu a slušnú životnú úroveň. Mimochodom, podľa jedného aktuálneho prieskumu preferuje 76 % ľudí zákaz otvorenia väčších predajní potravín a supermarketov v nedeľu aj po koronakríze.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite