Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Daniela Pastirčáka: Kresťanstvo bez evanjelia?

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Zdá sa, že obchody v nedeľu zostanú zatvorené i po tom, čo pandémia pominie. Podľa prieskumu zverejneného denníkom Postoj prevažná väčšina obyvateľov Slovenska si stav nedeľného pokoja praje.

Komentár Daniela Pastirčáka: Kresťanstvo bez evanjelia? NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

nebude to ústup od slobodnej spoločnosti k spoločnosti diktovanej tradíciou, ako sa obávajú niektorí. V susednom Rakúsku či v Nemecku je voľná nedeľa súčasťou demokratickej praxe. Patrím k tým, ktorým nedeľný pokoj vyhovuje. Našej spoločnosti azda nezaškodí inštitucionalizované pripomenutie, že človek nie je stroj na produkciu a konzum.

Slobodný trh nie je vševediace božstvo, ktorému možno zveriť spravovanie sveta. Napriek tomu som sa pod petíciu za voľnú nedeľu nepodpísal. Prekáža mi, že zákon o nedeli bol predkladaný v mene kresťanstva. Voľnou nedeľou sa náš štát nestane viac kresťanským. Podstata kresťanského bytia nestojí na zákone. 

„Človek nebol stvorený pre sobotu, povie Ježiš v inej situácii, ale sobota bola stvorená pre človeka.“

Každý, kto čítal evanjeliá, vie, že základnú dejovú zápletku v ňom tvorí konflikt medzi náboženstvom zákonníkov a slobodnou zbožnosťou Ježiša.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite