Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Ruský agent, diel druhý

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Dôstojník ruskej služby, ktorý mal predstavovať riziko pre troch českých politikov, už má tvár. Je guľatá a chlapčenská. Agentom má byť šéf Ruského centra vedy a kultúry v Prahe Andrej Viktorovič Končakov (34).

Komentár Tomáša Němečka: Ruský agent, diel druhý NATÁLIA LOŽEKOVÁ / NATALIALOZEKOVA.S

pre pripomenutie: pred štyrmi týždňami zverejnil týždenník Respekt krátku glosu, podľa ktorej priletel do Prahy agent s prudko jedovatým ricínom v diplomatickom kufri. Údajne predstavoval nebezpečenstvo pre pražského primátora a dvoch starostov mestských častí, ktorí nahnevali Kremeľ ideologickými zločinmi typu odstránenia sochy maršala Koneva (.týždeň č. 19 a 20/2020). 

Správa mala obrovský ohlas. Primátor aj starostovia dostali policajnú ochranu – aj keď nie je známy prípad, keď by sa Rusko pokúsilo fyzicky zlikvidovať lokálnych politikov v členskej krajine NATO. Bezpečnostný výbor snemovne si v každom prípade na uzavretom rokovaní vypočul šéfa českej kontrarozviedky BIS aj policajného prezidenta, a potom ich postup odobril. Odvtedy vyšli tri texty s doplňujúcimi informáciami.

V Lidových novinách, ktoré vlastní fond premiéra Andreja Babiša (a preto mávajú exkluzívne správy), sa téme venoval 9. 5. Martin Shabu, ktorý občas plní úlohu premiérových úst. Shabu napísal, že BIS dostala anonymné udanie, že priletí dôstojník ruskej tajnej služby FSB z jej piateho odboru pre „blízke zahraničie“ a bude mať v kufri ricín a saxitoxín (nervovo paralytický jed, ktorý zabíja už v polmiligramovej dávke).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite