Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Sen o národnej vakcíne

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V prvú májovú nedeľu sa začalo vysielanie stanice CNN Prima News a hneď prinieslo sólokapra: Česko vyvíja vakcínu proti chorobe Covid-19. Lenže nadšenie sa pominulo už asi tak v utorok.

Komentár Tomáša Němečka: Sen o národnej vakcíne Natália Ložeková / natalialozekova.sk

znelo to dobre: vývoj povedie Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) s Ústavom hematológie a krvnej transfúzie. Prečo nie? V čase pandémie si česká spoločnosť znovu zamilovala svojich vedcov. Na obálke českého Forbesu sa objavil „dr. Nádej“, viceprezident americkej farmaceutickej spoločnosti Tomáš Cihlář, ktorý viedol vývoj jej sľubného lieku remdesivir (.týždeň č. 10/2020). Vedci z Českého vysokého učenia technického v úžasnej rýchlosti vyvinuli nový pľúcny ventilátor CoroVent, ktorý už úspešne prešiel testami v skúšobnom ústave. Liberecká univerzita vyrába vo veľkom rúška s nanovláknami, české 3D tlačiarne lisujú vlastné respirátory. Tak prečo by nemohla vzniknúť aj domáca vakcína? Najmä keď minister zdravotníctva minulý pondelok na špeciálnej tlačovke sľúbil na pokrytie nákladov uvoľniť niekoľko desiatok miliónov korún... Moment. Koľko?

Už tá suma vzbudila medzi vakcinológmi zdvorilý úsmev. „Čo príde zajtra? Tokamak v pivnici?“ glosoval to jeden z akademikov (tokamak je zariadenie na udržanie plazmy pre termojadrovú fúziu). V ten istý deň oznámila Európska komisia, že na vývoj novej vakcíny zhromaždila od členských štátov aj súkromníkov 7,5 miliardy eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite