Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Väzenie jednej myšlienky

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Principiálnosť je síce cnosť, priľahko sa z nej však vie stať chestertonovské „čisté a dobre osvetlené väzenie jednej myšlienky.“ Ostatné dni v Spojených štátoch priniesli dva príklady, ktorými oponenti pomáhajú Trumpovi.

Komentár Dalibora Roháča: Väzenie jednej myšlienky Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prvý príklad je michiganský kongresman Justin Amash. Ten oznámil, že sa bude uchádzať o nomináciu ako kandidát Libertariánskej strany na prezidenta. Tú má vo vrecku aj preto, že je dnes najviditeľnejší obhajca trhového kapitalizmu a individuálnej slobody v Kongrese. Na rozdiel od ostatných republikánov nemožno Amashovi uprieť principiálnosť. Trumpovi sa nikdy nepodvolil, v decembri dokonca hlasoval za jeho ústavnú obžalobu a z Republikánskej strany dokonca odišiel.

Jeho rozhodnutie ponúknuť „principiálnu“ alternatívu Trumpovi a Bidenovi je však hazardom za predpokladu, že ďalšie štyri roky Trumpa v Bielom dome by spôsobili priveľké škody na domácom charaktere i medzinárodnom postavení Ameriky.

Novembrové voľby budú referendom o Trumpovi. Tých, ktorí ho v Bielom dome chcú, si Amash nezíska. Naopak riskuje, že dostane hlasy kriticky dôležitej skupiny konzervatívnych voličov v kľúčových štátoch vrátane domáceho Michiganu, ktorým sa Trump hnusí a ktorí by možno bez nadšenia lístok hodili Bidenovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite