Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Daniela Pastirčáka: Dať či vziať?

.daniel Pastirčák .stĺpčeky .slová z kaplnky

Úctyhodná architektúra civilizácie sa ukázala prekvapivo zraniteľná. Stačí neznáma guľka a chveje sa v základoch. „Čo nedokázala Greta, dokázal koronavírus“ poznamenal kamarát ochranár. Donúti nás Covid 19 zmeniť spôsob života? Staneme sa ekologicky i sociálne citlivejší? Obávam sa, že nie. 

Komentár Daniela Pastirčáka: Dať či vziať? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

človek sa vonkajšej nevyhnutnosti síce prispôsobí, no nezmení sa. Naozaj sa mení iba ten, kto sa mení zvnútra. Ježiš o tom rozprával podobenstvo. Istému boháčovi prinieslo pole hojnú úrodu. Zrúcam svoje sýpky a postavím väčšie. Uvažoval. Poviem si: Duša, máš veľa majetku na mnoho rokov. Odpočívaj, jedz pi a veseľ sa. Ježiš ho nazve bláznom. Neprehnal to? Jeho úvaha je rozumná, kde by v nej mohla byť chyba?

Pomýlil sa v jednotnom čísle. V jeho úvahe nevystupuje nikto, iba on sám. A čo jeho robotníci? A čo fyzicky či mentálne znevýhodnení, tí ktorí sú odkázaní na pomoc zdravých a úspešných? Mýlil sa. Neexistuje budúcnosť, v ktorej by tu bol len sám pre seba.

Pomýlil sa v predstave šťastia: Zabezpečiť sa, naplniť dni pôžitkom. Muž nevie nič o prázdnote človeka, ktorý, hoci má všetko, sám nie je na nič. Nevie o biede zbytočnej existencie; tej žiadna pochúťka nie je dostatočne lahodná. Človek nemôže byť v súlade so sebou bez vedomia, že jeho existencia je pre niekoho potrebná.

„Človek je bohatý v Bohu, ak sám seba prijíma ako dar a ako dar sa ďalej dáva. Iba takí ľudia premieňajú svet.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite