Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Výzva 11 lekárov: je čas končiť?

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Tri najváženejšie profesie v Česku sú podľa prieskumov lekár, vedec a vysokoškolský učiteľ. Takže keď minulý utorok zverejnilo 11 profesorov medicíny z Univerzity Karlovej otvorený list, malo to efekt aj silu.

Komentár Tomáša Němečka: Výzva 11 lekárov: je čas končiť? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

„Výzva jedenástich“ hovorí, že kvôli sústredeniu všetkých síl na koronavírus začína hroziť ignorovanie iných chorôb. Odkladajú sa operácie a ľudia nechcú zaťažovať lekárov. Preto sa nemusí včas odhaliť akútny infarkt myokardu alebo prasknuté slepé črevo (známym príkladom z minulých dní bolo úmrtie zakladajúceho 82-ročného člena známej kapely Spirituál kvintet Dušana Vančuru, ktorý pre koronavírus tak dlho zostával doma so zápalom ďasna, až dostal sepsu).

České zdravotníctvo sa podľa signatárov už nachystalo na nápor choroby, ale ten neprišiel. Kapacita lôžok na JIS je stále z 45 percent nevyužitá a ani úmrtnosť sa nelíši od minulého roka. Preto signatári – medzi ktorých patrí rektor univerzity Tomáš Zima, psychiater Cyril Höschl alebo fyzioterapeut Pavel Kolář – oceňujú vládu za prvotné drastické obmedzenia, ale teraz ich už navrhujú ukončiť a od mája sa viac-menej vrátiť do normálu. Podobne argumentuje aj dlhoročný šéf Masarykovho onkologického ústavu v Brne, senátor Jan Žaloudík. V parlamentnej rozprave sa začudoval, prečo nevysiela televízia nonstop o nádoroch, na ktoré zomiera 80 Čechov denne, kým vinou Covidu-19 iba päť denne (pričom často títo ľudia umierajú skôr s koronavírusom ako naň).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite