Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež je posledný svetový líder

.štefan Chrappa .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Veľkonočné požehnanie Urbi et Orbi – Mestu a svetu bývalo peknou súčasťou kresťanských sviatkov. Vatikánsky kolorit. Švajčiarska garda so svojimi halapartňami, v ktorých sa odrážali monumentálne chrámy Vatikánu a lúče slnka.

Pápež je posledný svetový líder

karabinieri s klarinetmi a lesklými trombónmi. Poklony, úklony, hymny, tradície, rituály. Tulipány z Holadska, turisti s mobilmi, veriaci, neveriaci, dojatí boli aj cynici. Do toho radosť z prázdneho Ježišovho hrobu. Dnes je tu pusto. Korona sa vysmiala okázalosti, poctám aj pútnikom. Obnažila myšlienku až na dreň. „Ukáž sa, ty, na Petrovom stolci, čujme, čo nám chceš zvestovať!“

Pápež, ktorý pred pár dňami kráčal v samote námestia, nevychádza na balkón. Stojí v chráme a prihovára sa miliarde ľudí. Ten pápež, ktorý pri nástupe do služby poprosil veriacich, aby mu požehnali. Ten pápež, ktorý sám seba uviedol ako biskupa Ríma, a tým komunikoval, že si váži bratov pravoslávnych, aj bratov protestantov. Pápež, ktorý nešiel bývať do paláca. Pápež, ktorý umýva nohy väzňom a zastáva sa migrantov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite