Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Nemečka: Ako Česi otvoria ekonomiku

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Andrej Babiš nasledoval minulý utorok kancelára Kurza a zverejnil plán na postupné otvorenie ekonomiky. Je to kompromis medzi hygienikmi a politikmi. Alebo skôr medzi intuíciou... a inou intuíciou.

Komentár Tomáša Nemečka: Ako Česi otvoria ekonomiku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

babišov obľúbenec, vicepremiér pre všetko Karel Havlíček (riadi priemysel, obchod a dopravu), hrdo opisoval médiám, ako na to šiel vedecky: najprv si prečítal plán otvárania Rakúska a Dánska, potom jeho experti z ministerstva cez videokonferencie preberali s tímom epidemiológov jednotlivé odbory. Takže prečo teraz cez Veľkú noc otvorili práve hobymarkety? Pretože majú vysoké stropy a nechodí sa tam korzovať ako do nákupných centier. Navyše vraj vychádzal z toho, že Česi radi robia rukami: „Snažili sme sa tým na Veľkú noc udržať ľudí doma v dielni a na záhrade.“ 

A prečo teraz autobazáre? Pretože tam ľudia chodia po jednom pod holým nebom a pomôže to vraj českému autopriemyslu. Najviac sa na vláde hádali o kaderníctva, ktoré chcel premiér otvoriť skôr, ale epidemiológovia boli proti.

Lenže reči o expertnom rozhodovaní netreba brať doslova. Nestranícky minister školstva chcel žiakov vrátiť do výučby v máji, lenže cez Veľkú noc šéf epidemiologického tímu Roman Prymula zmenil názor – kvôli internetovej petícii rodičov. „Ak 80-tisíc ľudí podpíše, že nechcú dať deti do školy, je to pomerne veľká sila,“ povedal.

V Česku však vznikla aj petícia 20-tisíc rodičov, ktorí chcú deti poslať do škôl čo najskôr, aby sa sami mohli vrátiť do práce. Podľa serveru Seznam Zprávy zmenil profesor Prymula názor aj pod vplyvom prezidenta Miloša Zemana, ktorý na Veľkú noc v televízii žiadal pokračovanie tvrdých obmedzení (prezident zároveň sľúbil dať Prymulovi najvyššie štátne vyznamenanie).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite