Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reštart po víruse

.ján Košturiak .stĺpčeky .nový svet

V mnohých krajinách sa dnes hľadá balansovanie medzi „vypnutím“ ekonomiky a bojom proti vírusu. Hľadajú sa stratégie reštartu a návratu do pôvodného stavu. Reštart bude, ale do pôvodného stavu sa svet už nevráti. Bude iný.

Reštart po víruse Emrah Gurel/AP/SITA

tri dobré knihy na tento čas sú Biblia, Čierna labuť a Antifragile od Nassima Taleba. Vírus urýchľuje trendy, o ktorých píšem tieto články. 3D tlačiarne dnes v priamom prenose tlačia zdravotné pomôcky, inovátori v dňoch a hodinách vymýšľajú nové prístroje a riešenia, ukazuje sa význam regiónov, lokálnej ekonomiky a globálnej spolupráce.

Na to, aby prežili ľudia a firmy, je potrebné konať – rýchlo a včas. Buď vírus ovládne nás, alebo my jeho. Podobne to je aj s inými čiernymi labuťami. Sú neočakávané, majú fatálne následky a šíria sa bez ohľadu na poznanie ľudí. Pre pripravených sú príležitosťami, nepripravení majú problémy. Vlády a manažmenty firiem potrebujú systémy včasného varovania a tímy rýchleho nasadenia. Nielen na pandémie, ale aj na prelomové technológie, veľkú transformáciu spoločnosti, migráciu a klimatické zmeny, ktoré nás čakajú.

Minulý týždeň som sa rozprával s dvoma svetovými guru o veľkej transformácii – s Milanom Zeleným z New Yorku a Gerdom Leonhardom z Zürichu. Zhodli sa, že globalizácia narazila na svoje limity. Gerd poukázal na to, že v priamom prenose vidíme silu digitálnej komunikácie a nových spôsobov spolupráce vedcov, inovátorov a podnikateľov. Táto globálna spolupráca sa musí prepojiť s autonómnymi regiónmi. 

Milan Zelený doplnil, že potrebujeme trvalý program posilňovania imunity, kombinovaný s vyváženou, sebestačnou, odolnou a prirodzene spolupracujúcou, lokálne integrovanou ekonomikou. Hovorí, že Covid -19 rýchlo a dôrazne odhalil zastaranosť, neefektívnosť a nespoľahlivosť umelo konzervovaných ľudských, zdravotných, ekonomických, politických, vzdelávacích, spoločenských a podnikateľských systémov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite