Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Vírus, lož a čínske WHO?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Správanie sa čínskeho režimu počas pandémie – a žiaľ, aj Svetovej zdravotníckej organizácie – nemôže ostať bez odpovede. Najprv však niekoľko všeobecne známych faktov.

Komentár Dalibora Roháča: Vírus, lož a čínske WHO? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

je nepopierateľné, že oficiálne čínske dáta dramaticky podhodnocujú počet obetí koronavírusu. Odhady, používajúce údaje o náraste dopytu po pohrebných urnách naznačujú, že ich môže byť nie 3 300, ale až 40-tisíc. Podľa poradcov britskej vlády je aj počet prípadov nákazy systematicky podhodnocovaný – 15- až 40-násobne.

Keď sa vírus prvýkrát v provincii Hubei objavil, čínske úrady viac než mesiac informácie tutlali. Laboratórium, ktoré vírus v decembri prvýkrát izolovalo, dostalo príkaz práce zastaviť a vzorky zničiť. Nebohý čínsky lekár Li Wen-liang, ktorý pred epidémiou varoval, bol obvinený zo šírenia poplašných správ a narušovania verejného poriadku.

To, že sa niečo deje, si ako prvá všimla vláda na Taiwane, ktorá začala monitorovať pasažierov prichádzajúcich z Wuhanu. Taiwanci bili na poplach a o možnom prenose z človeka na človeka varovali aj Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Tá však varovania ignorovala. Ešte v polovici januára jej oficiálne stanovisko opakovalo čínsku lož o tom, že o prenose z človeka na človeka chýbajú dôkazy. 

„Čo i len zmienka o Taiwane je teda vo WHO doposiaľ tabu.“

A trvalo takmer ďalšie dva mesiace (do 11. marca), kým organizácia situáciu vyhodnotila ako pandémiu. Toto zlyhanie nie je možné pochopiť bez docenenia čínskeho vplyvu vo WHO, na ktorej expertízu a nezávislosť sa pritom spoliehajú vlády a zdravotníci na celom svete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite