Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Kladivo na koronu, tancovanie s ňou

.peter Zajac .stĺpčeky .komentár týždňa

Zápchy na cestách sa postupne skončili. Blackout sa nekonal, Slovensko nebolo vypnuté, kontroly sa zvoľnili. Po naštvanosti však ostala časová stopa.

Komentár Petra Zajaca: Kladivo na koronu, tancovanie s ňou Natália Ložeková / natalialozekova.sk

igor Matovič je performer a vie, že toto nebola cesta do Cannes. A do Canossy sa nevydal. Zhodil to ako vždy na iných. To nie je škodoradosť, ale reálny fakt. On proste iný nebude. Nešlo predsa o to, či si má presadiť svoje za každú cenu a nahradiť nezmyselný blackout nezmyselnými represiami v situácii, keď by stačilo, aby ľudí pohladil a povedal im, aby sa aj naďalej správali rozumne a disciplinovane. Nešlo ani o to, či sa mali obmedzenia cez Veľkú noc sprísniť, ale o to, čo tentoraz pomenovala Iveta Radičová: „Nadštandardne disciplinovaní občania, solidárni, zmotivovaní pomáhať, si nezaslúžia prístup, že potrebujú byť pod kontrolou polície a armády“. 

Šlo o to najvzácnejšie, o sociálny kapitál. 

Slovensko sa na začiatku ocitlo pred koronou a ľudia na ňu intuitívne použili kladivo. Boli to zodpovední ľudia, čo si nasadili rúšky, začali ich vyrábať, rozhodli sa ostať doma, čo najmenej sa spolčovať a chodiť nakupovať. 

„Otázka nestojí tak, či zdravie alebo ekonomika. Či Matovič alebo Sulík. Otázka stojí tak, ako z kroka na krok, deň po dni skúšať, koľko a čo možno uvoľniť.“

Preto mala u nás a v Česku koronaviróza najmiernejší priebeh. Nepotrebovali sme škodoradostného Pellegriniho, škodujúceho Matoviča, policajtov, vojakov, a už vôbec nie stratu dôvery. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite