Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Čo nás čaká a na čo pamätať

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Z druhej strany Atlantiku pôsobí slovenská reakcia na koronavírus obdivuhodne. Kým Slováci si šili rúška a izolovali sa ešte skôr, než vláda sprísnila opatrenia, americkí študenti sa zabávali.

Komentár Dalibora Roháča: Čo nás čaká a na čo pamätať Natália Ložeková / natalialozekova.sk

maldí ľudia na jarných prázdninách sa čľapkali na preplnených floridských plážach, prezident Trump hovoril, že vírus je výmysel demokratov a bary v našej newyorskej štvrti boli plné napriek tomu, že počty prípadov narastali. 

Dobrou správou je, že do boja s vírusom sa už dnes „zmobilizovali“ aj rastúce počty Američanov – predovšetkým tým, že sedia doma. Miestny zdravotný systém je síce predražený a v mnohých smeroch nefunguje tak, ako by mal, nikto však americkému farmaceutickému a zdravotníckemu komplexu nemôže uprieť inovatívnosť a výskumné kapacity, neporovnateľné s akoukoľvek krajinou sveta. A tie dnes potrebujeme rovnako, ako sme potrebovali Spojené štáty v druhej svetovej vojne.

Je to beh na dlhú trať. Druhá svetová vojna trvala šesť rokov, vyžiadala si obrovské obete a bola poznačená aj spojeneckými chybami. Aj dnes by bolo naivné očakávať jednoduchú cestu k „víťazstvu“. Tým bude až dostupnosť vakcíny možno o rok. Lenže ekonomický a spoločenský život nemôže ostať v súčasnej hibernácii dvanásť mesiacov. 

Tá najťažšia skúška nás preto ešte len čaká. Po primerane dlhej pauze doma sa budeme musieť naučiť bezpečne fungovať s vírusom medzi nami. Bude si to vyžadovať obrovské navýšenie testovacích kapacít a schopnosť štátov identifikovať spoločenské interakcie nakazených ľudí. A tiež v tejto chvíli neexistujúce sérologické testy, ktoré by nám povedali, kto COVID-19 už prekonal a má voči nemu vybudovanú imunitu. A, samozrejme, neustálu pripravenosť ísť naspäť do hibernácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite