Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo netestujeme?

.juraj Karpiš .stĺpčeky .iný pohľad

Vo štvrtok sa na Slovensku urobilo len o necelých sto testov na koronavírus viac než týždeň predtým (301 vs. 214). V ten istý deň sa v Česku vykonalo 2 217 testov. Prečo tento priepastný rozdiel?

Prečo netestujeme? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

ešte aj Rusko má už spravených 116-tisíc testov pri 147 nakazených (ak veríte Rusom). My sme dokopy stihli spraviť iba 2 316 testov. „Laboratórna diagnostika nového koronavírusu prebieha plne pod koordináciou štátu,“ píše sa v stanovisku Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa doterajších výsledkov tak ide o jeho závažné zlyhanie.

Testovanie na koronavírus je momentálne kľúčové zdravotné, sociálne a ekonomické opatrenie. V boji s pandémiou a jej následkami je to preto momentálne naša najväčšia slabina. Test v hodnote pár desiatok eur môže zachrániť státisíce ak nie milióny eur v budúcnosti. Je dôležitejším ekonomickým opatrením než dotácie, prísľuby a úvery. 

Šírenie nákazy sa stále dá zastaviť. Južná Kórea po necelom mesiaci zastavila rast počtu nakazených a vrátila sa k normálnemu životu. No oni za pár týždňov spravili vyše 280-tisíc testov. Zadarmo, každému, kto mal záujem, aj na počkanie, z auta. Súkromné laboratóriá pritom aj na Slovensku už vyše týždňa ponúkajú svoje kapacity, jedno laboratórium dokonca otvorilo po kórejskom vzore externé testovanie samoplatcov z auta. Štát ich okamžite zavrel. Vraj „z dôvodu zachovania systému a štruktúry v zbere dát a ďalších epidemiologických krokov.“ Súkromné laboratóriá podľa štátu „svoje kapacity na testovanie ponúknu len v prípade potreby, ak by štát uvedené kapacitne nezvládal.“ Tá potreba predsa nastala už pred dvoma týždňami... 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite