Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako ďalej, cirkvi v ére korony?

.marína Gálisová .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Vatikán oznámil opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Práve v pôstnom období tam pritom zvyknú smerovať veľké počty ľudí z celého sveta. Aj to je dôvod, pre ktorý bolo rozhodnuté, že toto množstvo treba obmedziť.

Ako ďalej, cirkvi v ére korony? Andrew Medichini/AP/SITA

navyše, talianska vláda nariadila až do 15. marca uzavretie všetkých škôl (aj univerzít). Zhromaždenia ľudí vo veľkých a populárnych chrámoch sú takisto nežiaduce. Prázdny je slávny milánsky Dóm aj vatikánska Sixtínska kaplnka. Už od 27. februára boli pre verejnosť zatvorené vatikánske katakomby, keďže ide o vlhké podzemie, kde by mohlo byť šírenie vírusov rýchlejšie ako na otvorenom vzduchu.

Rímska diecéza rozhodla, že v chrámoch budú vyprázdnené nádobky so svätenou vodou, do ktorej si veriaci máčajú prsty predtým, ako sa pri vstupe do chrámu a pri jeho opustení prežehnajú. Bazilika svätého Petra ohradila sochu svojho patróna, ktorej zvykli pútnici na znak úcty bozkávať nohu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite