Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Tri rady pre novú vládu

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Budúci slovenský premiér aj minister financií dávajú najavo, že majú radi expertné analýzy, overené postupy a poučenie z chýb. To nie je zlý cieľ. Preto im ponúkam prvé tri rady z Česka. Zadarmo. Niet za čo.

Komentár Tomáša Němečka: Tri rady pre novú vládu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

1) Zrejme aj Slovensko sa dočká prvých nakazených koronavírusom. V Česku sa nákaza objavila minulý týždeň, do piatku stúpol počet prípadov na 12 (hlavne z Talianska), nezomrel nikto. Situácia zvádza na efektné výdavky: ako keď pre prasaciu chrípku z Mexika v roku 2009 český štát nakúpil 700-tisíc vakcín. Vtedy sa ich nakoniec 600-tisíc bez použitia vyhodilo; stálo to 4 milióny eur (nakazilo sa asi 2 500 Čechov, 102 zomrelo, očkovať sa ich dalo asi 70-tisíc). 

Zatiaľ stačí, keď štát vykonáva osvetu, umožní všetkým dostupné testovanie a pri zistení nákazy pošle pacientov do karantény. Keby došlo na skutočnú epidémiu, francúzsky ekonóm zdravotníckych systémov Jérôme Adda doložil už v štúdii v Quarterly Journal of Economic z roku 2016, že proti vírusovým nákazám výrazne pomáha uzatvorenie škôl a niekedy aj obmedzenie verejnej dopravy. (Český ekonóm Jakub Steiner k tomu na Facebooku dodáva, že opatrenie nepomáha starým ľuďom, ktorí sú voči epidémiám zraniteľnejší: rodičia potom totiž zveria školákov dedkovi a babke.) 

V každom prípade, až sa epidémia preženie, možno sa vrátiť k racionálnej debate, či by vláda nezachránila dosť životov tým, že bude finančne motivovať na očkovanie proti bežnej chrípke: na tú v Česku každý rok zomrie 2 000 ľudí, očkovať sa však dáva len 5 percent ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite