Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: Zmena na spôsob Matoviča

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Taká povolebná realita, že ani Fico s celým Smerom poslaní do minulosti zásadne nezlepšia náladu verejnosti prahnúcej po zmenách a reformách, sa určite  neočakávala.

Komentár Petra Schutza: Zmena na spôsob Matoviča  Natália Ložeková / natalialozekova.sk

zmiešané emócie – s vedúcim pocitom neistoty – sa dajú priam krájať. Otázka, na ktorú ani tento text neodpovie, je, či z viac objektívnych alebo subjektívnych dôvodov.

Marginálne či periférne postavenie tých lepších subjektov demokratickej opozície, ktoré nastolil volebný výsledok, ešte nemaľuje otázniky nad zmenou, ktorá je evidentná a príde. Nad jej kvalitou a mierou sa ale zbiehajú mraky celkom iste, keďže aj z toho najtolerantnejšieho hodnotenia vychádza víťaz volieb ako subjekt vysoko neštandardný. A v podstate aj nereformný, keďže popri nezmieriteľnej kritike vládnej korupcie a kleptokracie – čo je pekné, hoci nie originálne – je jeho druhým poznávacím rysom masívny sociálny populizmus. Iste sa v rozhodujúcej miere vzťahuje na hla Natália Ložeková / natalialozekova.sk

vného predstaviteľa „hnutia“, ale podobne ako Fico=Smer či kedysi Mečiar=HZDS platí tiež, že OĽaNO je Matovič. A to ešte nechávame bokom jeho pomerne široké portfólio osobnostných čŕt, ktoré majú „na svedomí“, že bol desať rokov generátorom zničujúcich konfliktov nielen s koalíciou – čo je normálne – ale aj na vlastnom opozičnom poli.

Skepsu z „lídra zmeny“ ešte výrazne umocňuje druhý najvplyvnejší subjekt budúcej koalície, u ktorého ešte aj nad sociálny populizmus – ešte výraznejší než Matovičov, napríklad 25-tisíc bytov mimo rozpočet – vyčnieva jeho morálna indispozícia byť účastníkom akejkoľvek protikorupčnej garnitúry. 

„O obrovskej dôvere, ktorú Igor Matovič dostal, si môžeme myslieť, čo chceme ale oprávňuje ho na pokus opraviť krajinu podľa vlastného vkusu.“

Nuž, namiesto výpočtu všetkých mafiánov, v ktorých spoločnosti bol Kollár odfotografovaný, si  radšej pripomeňme výsledok morálno-politického hodnotenia Sme rodina ešte pred voľbami: Vládu radšej bez Kollára, iba ak sa inak nebude dať, tak aj s ním.  A dnes sme presne v situácii, keď platí, že inak sa nedá. Nie z príčin  matematických, ale – lebo Matovič. 

Realitou, ktorá neznesie odpor, je súčasne nemožnosť ozajstnej reformy súdov a prokuratúry bez ústavnej väčšiny, čo by  mali jasne vnímať aj tí, ktorí si Kollárovu rodinu vo vláde nevedia predstaviť. No aj tí, ktorí tlačia – aspoň očami – mimo vládnej zostavy stranu Za ľudí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite