Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Amerika a my

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Transatlantické vzťahy čakajú neľahké časy. S Američanmi sa však potrebujeme. Keď bude toto vydanie .týždňa v novinových stánkoch, budeme poznať nielen výsledky volieb do Národnej rady, ale aj výsledky demokratických primárok v Južnej Karolíne. 

Komentár Dalibora Roháča: Amerika a my Natália Ložeková / natalialozekova.sk

tie spolu s utorkovým hlasovaním naprieč tretinou amerických štátov vrátane Texasu či Kalifornie majú šancu potvrdiť pozíciu Bernie Sandersa ako favorita boja o prezidentskú nomináciu.

Pre bývalého viceprezidenta Joa Bidena je kľúčový práve výsledok z Južnej Karolíny, kde sa spolieha na podporu početnej afroamerickej komunity. Pokiaľ by prehral alebo porazil Sandersa len tesne, jeho kampaň by sa fakticky skončila.

Pre Európu a Slovensko je polarizujúca americká politika pripomenutím, že Spojené štáty sa zmenili. Nech sa stane budúcim americkým prezidentom ktokoľvek, nečakajú nás ľahké časy. Sanders síce nemá Trumpovo hulvátstvo, má s ním však spoločný skepticizmus k americkým alianciám vrátane NATO, a k americkej úlohe vo svete.

Ak by sa k volebnému víťazstvu dopracoval Biden, ani vtedy nezažijeme návrat do predtrumpovských čias, keď v tých najdôležitejších parametroch zahraničnej politiky panoval naprieč oboma politickými stranami konsenzus. Ten je preč.

Mimochodom, v tomto kontexte sú veľmi zlou správou plánované škrty na európske obranné programy, ktoré podľa všetkého padli za obeť aj stredoeurópskym „priateľom kohézie“, pre ktorých je prítok eurofondov dôležitejší než akcieschopnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite