Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: Samé dobré správy

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Bol to týždeň nervózneho čakania: Kedy sa aj u nás objaví prvý pacient s čínskou horúčkou? (A tiež: Ako dopadnú slovenské voľby?) Takže som si potreboval čakanie skrátiť dobrými správami. Aspoň tromi.

Komentár Tomáša Němečka: Samé dobré správy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

 1) Vedeli ste, že najsľubnejšiu látku proti koronavírusu vyvinul v Kalifornii tím českého biochemika Tomáša Cihlářa? V americkej farmaceutickej spoločnosti Gilead je viceprezidentom pre virológiu, pod jeho vedením vznikol účinný liek proti krvácavej horúčke ebola – a ten by možno mohol zabrať aj proti nákaze z Wu-chanu. Firma minulý týždeň oznámila, že začala tretiu, najdôležitejšiu fázu klinického testovania na viac ako 1 000 pacientoch v Ázii aj mimo nej. Do konca apríla by sme mali poznať výsledky. 

Možno to nebude taký zázrak, ale podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je to doteraz najsľubnejší pokus. A je to aj pripomienka, že českí biochemici sú v skúmaní vírusov svetová špička. Ústav organickej chémie a biochémie v Prahe, odkiaľ Cihlář vzišiel, má dodnes ročný príjem okolo 50 miliónov eur z licenčných poplatkov za lieky proti aidsu vynájdené profesorom Antonínom Holým (ústav aj niektorí vedci vďaka tomu značne zbohatli, Holého spolupracovníci manželia Dvořákovci založili nadáciu na podporu mladých bádateľov so základným imaním osem miliónov eur).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite