Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eurorozpočet – výzva novej vláde 

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Akákoľvek vláda vzíde z volieb, nad rámec domácich úloh ju neminie vážny strategický problém. Veta v kampani o ňom síce nepadla, je však väčší, než napovedá heslo „európsky rozpočet“.

Eurorozpočet – výzva novej vláde  Natália Ložeková / natalialozekova.sk

skutočnosť, že samit o sedemročnom rozpočtovom výhľade, ktorý časovo padol do vrcholiacej slovenskej kampane, sa rozišiel bez dohody, sa očakávala. Z histórie EÚ vieme, že na rozdelenie približne jedného percenta HDP celej Únie, čo je cca bilión eur, jedno stretnutie lídrov nikdy nestačilo. A to aj keď prípravné konzultácie bežali rok vopred. I vtedy – a áno, aj za účasti Britov, ktorí teraz prvýkrát chýbali – sa však účastníci rozchádzali s úsmevmi a s ubezpečeniami o najlepšej vôli nájsť spoločné prieniky. Čo iste malo aj svoje marketingové súvislosti, ale dekórum či étos, že Európa sa vždy dohodne a diplomaticky všetko vyrieši, sa až úzkostlivo udržiavali.

Terajšia zmena je práve v hodení všetkej optimistickej gestikulácie – takej príznačnej pre všetky predošlé samity – za hlavu. Po poslednom kompromisnom pokuse „prezidenta“ Michela (nástupca Tuska), ktorý napríklad V4 neuznala za hodný ani poriadne naštudovať, sa účastníci rozišli bez náznaku viery v úspešné pokračovanie. Dokonca to urobili až manifestačne a v natoľko priepastnom nesúzvuku, že neostala vôľa ani na spoločné komuniké, že v budúcnosti – ako vždy doteraz – sa dohodnú.

Predbiehať sa veštbami o možnej historickej nedohode na základe takto skazenej predohry sa iste nedá. Je to však jednoznačné znamenie, že situácia sa nedá pomeriavať schémami a precedentmi z minulosti. Rozdiel spočíva vo vyhranení sa dvoch skupín štátov, ktoré priam vyžarujú odhodlanie ísť za svojou „pravdou“ až na ostrie britvy – a to tu doteraz nebolo. Nemenej podstatná je upadajúca autorita Merkelovej, ktorá už nesymbolizuje, ako to bývalo,  istotu „vysedenia“ dohody, ktorá sa síce nebude páčiť nikomu, ale konflikt bude zažehnaný. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite