Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slušné Slovensko je väčšie než ktokoľvek z nás

.jakub Kratochvíl .eva Lavríková .ján Gálik .stĺpčeky .za slušné slovensko

Bolo to pred dvoma rokmi. Vražda Jána a Martiny nás spojila. Mnohí sme cítili, že sa treba postaviť zlu a spravili sme to. Vyšli sme na námestia vo viac ako päťdesiatich mestách. Dôrazne sme pomenúvali krivdy, formulovali našu predstavu slušného Slovenska.

Slušné Slovensko je väčšie než ktokoľvek z nás Boris Németh

snažili sme sa atmosféru smútku a hnevu pretaviť do niečoho konštruktívneho. Za dva roky sa uskutočnilo viac než tristo zhromaždení po celej krajine, všetky prebehli pokojne, nikomu sa na nich nič nestalo a nič nebolo poškodené. Viac než stotisíc ľudí zažilo atmosféru námestí na vlastnej koži v menších aj veľkých mestách. O námestiach sa popísalo mnoho, prejavy rečníkov boli publikované v novinách aj v knihe.

Po dvoch rokoch si trúfneme príbeh slušného Slovenska opísať ako úspešný. Lebo tí, ktorí tomu dali veľmi veľa, si to zaslúžia. Po celej krajine vznikla mäkká neformálna sieť ľudí, ktorí sa navzájom podporujú. Na tom možno stavať.

Od začiatku sme mali dve konkrétne požiadavky: vyšetrenie vraždy a novú a dôveryhodnú vládu. Obe tieto požiadavky sa azda postupne napĺňajú. S úctou k demokracii sme pokojným spôsobom prispeli k výmene politickej garnitúry. V čase, keď sa opozícia ešte len formovala a hľadala, sme vyšli na námestia a pripomínali únos demokracie a štátu. Prispeli sme k zmene atmosféry v spoločnosti.

„Dôležité, ba kľúčové, je rozprávať sa, počúvať a stanoviť si priority, ktoré spájajú, nie rozdeľujú.“

Okrem námestí sme počas uplynulých dvoch rokov organizovali množstvo diskusií, pripravili niekoľko čísel novín, ktoré sme rozdávali po celej krajine, informovali verejnosť, povzbudzovali k voľbám komunálnym, prezidentským i tým do európskeho parlamentu. V mnohých mestách vznikali či posilňovali sa lokálne iniciatívy.

Pred polrokom sme si s pokorou povedali, že dovedieme krajinu k parlamentným voľbám. A hoci verejný priestor pred voľbami zaujali politické strany, čo je správne, my sme ho neopustili. Tri týždne sme cestovali po Slovensku, rozprávali sa s ľuďmi o voľbách, rozdali 70 000 novín s pozitívnym odkazom „Spoločne to zvládneme“. Týždeň pred voľbami sme si opäť pripomenuli odkaz Jána a Martiny v šeesťdesiatich mestách na Slovensku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite