Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zablokovaný ombudsman

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Aj v Česku sme si užili mimoriadne blokovanie vlastnými telami. A tiež vzbudilo rozpaky. Skupina na čele s ľavicovým novinárom Jakubom Patočkom bránila novému ombudsmanovi vo vstupe do úradu.

Zablokovaný ombudsman Natália Ložeková / natalialozekova.sk

demonštranti označili 81-ročného advokáta – a dlhoročného poslanca sociálnej demokracie – Stanislava Křečka za rasistu, a preto „odopierajú Českej republike v tejto veci poslušnosť“. V ich očiach je to zneuctenie inštitúcie, ktorú zakladal advokát disidentov Otakar Motejl a ktorú do minulého týždňa viedla chartistka Anna Šabatová. Doktor Křeček slúžil šesť rokov ako jej zástupca, hoci nechcený a nevítaný (presadil ho tam prezident Zeman a hlasovacia väčšina Andreja Babiša, komunistov, sociálnych demokratov a proticudzineckej strany Tomia Okamuru). Mal vo funkcii veľa času, takže výdatne písal na sociálne siete svoje úvahy. Že sa téma diskriminácie preceňuje, že moslimskí migranti sú pre Európu ohrozením, že Rómovia si za svoje zlé postavenie môžu do istej miery aj sami, že k právam patria aj povinnosti, že normálnych ľudí nezaujímajú rodovo neutrálne toalety... Nič, čo by človek nepoznal z bežnej českej a slovenskej krčmy alebo z dvojminútového pobytu na Facebooku. Stanislav Křeček písal s ľahkosťou človeka, ktorý nenesie zodpovednosť a nemusí svoje tvrdenia dokazovať. Veď chcel čoskoro ísť definitívne do penzie. Lenže v januári náhle odstúpila favoritka na funkciu ombudsmana (.týždeň č. 4/2020), Zeman v núdzi navrhol Křečka... a Babišova hlasovacia mašina ho zvolila. Toto nečakal ani sám kandidát, ktorý teraz narýchlo zahladzuje svoje výroky z minulých rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite