Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Tri výzvy

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Poraziť Smer a fašistov je kľúčové, ale nestačí to. Budúca koalícia musí zmeniť celé fungovanie štátu - a nesmie sa pridať k Orbánovi a Kaczynskému v zákopoch európskych kultúrnych vojen.

Komentár Dalibora Roháča: Tri výzvy Natália Ložeková / natalialozekova.sk

typická epizóda dobrého televízneho sitkomu má jednu hlavnú dejovú líniu a dve alebo tri vedľajšie. Podobne sú na tom tohtoročné parlamentné voľby. To hlavnou je nesporne to, či Slovensko dokáže povedať jasné „nie“ kleptokracii Smeru. V tom je väčšina pozorovateľov optimistická a aj prieskumy sú konzistentné v tom, že demokratická opozícia bude mať v parlamente väčšinu.

Rozuzlenie vedľajších dejových línií je už menej jasné. Aký výsledok dosiahnu fašisti z ĽSNS? Ešte dôležitejšou líniou je konflikt myšlienok v rámci demokratickej opozície. Pre úspech budúcej vlády i Slovenska záleží na tom, kto v nej bude mať navrch.

Ak to má byť „strana“ s internetovou anketou namiesto programu, tak máme zarobené na malér. Rizikom sú však aj latentné reakčné nálady naprieč viacerými opozičnými stranami. Európska únia i NATO dnes stoja pred vážnymi rozhodnutiami. Budúca slovenská koalícia k nim môže zaujať rôzne postoje. Najdôležitejší slovenský záujem je úspech oboch týchto zoskupení. Pre mnohých však môže byť lákavejšie vytĺkať politické body vymedzovaním sa voči Bruselu či volaním po radikálnych zmenách, ktorými má byť podmienené i naše zotrvanie v EÚ. Ako ukazuje absurdná debata o hrozbe, ktorú vraj pre slovenské rodiny predstavuje Istanbulský dohovor – svojou povahou hádam najmenej kontroverzná medzinárodná norma, akú si možno predstaviť – najľahšie sa body vytĺkajú bičovaním protibruselských nálad v kultúrno-etických otázkach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite