Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osláviť svetlo života

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

V stanovený deň priniesli Jozef a Mária svoje novonarodené dieťa do Jeruzalema. Priniesli ho, aby ho predstavili Bohu a zasvätili Pánovi. Čo znamená takýto obrad? 

Osláviť svetlo života Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v židovskom náboženstve na to existujú presné pravidlá, ktoré sú v Tóre, teda v „Mojžišovom zákone“. Ako veriaci židia sa Ježišovi rodičia tohto zákona pridŕžali. Štyridsať dní po narodení syna (osemdesiat dní po narodení dcéry) musí matka priniesť obetu očisťovania. Ak ide o prvorodených, musí ich dodatočne akosi „vykúpiť“, pretože všetci prvorodení u ľudí aj zvierat patria podľa biblického predpisu Bohu a jemu majú byť zasvätení.

To všetko znie dnešným ušiam dosť cudzo. Už sotva má nejaká matka či rodičia novonarodených detí starosť, ako vykonať takýto alebo podobný obrad. Aký však môže byť význam tohto sviatku, ktorý v tomto roku pripadol na nedeľu? Druhý február sa v ľudovej tradícii označuje ako Hromnice, v cirkevnom jazyku Obetovanie Pána. Oslavujeme ten moment, keď Mária a Jozef štyridsať dní po Ježišovom narodení priniesli z Betlehema do Jeruzalema svoje dieťa – tak ako káže Mojžišov zákon – do chrámu, aby ho predstavili Pánovi a vykonali predpísanú obetu. 

A možno zmysel tohto starobylého židovského obradu, ktorý bol vykonaný aj u Ježiša, vôbec nie je taký cudzí, ako sa môže javiť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite