Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej: Závislosti

.dorota Nvotová .stĺpčeky .očami Doroty Nvotovej

Na závislosti je najkrajšie, keď je ukojená. Keď danú látku/objekt/situáciu nemáte, trpíte, mozog vám zamŕza na jednej-jedinej myšlienke, ktorou je len čistá túžba, a potom príde ukojenie. Cigareta po dlhom lete. Čokoláda pri akútne nízkej hladine cukru. Káva, pivo, heroín… to je jedno.

Očami Doroty Nvotovej: Závislosti Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nemali ste a zrazu máte.

Moje závislosti sú viac virtuálne než fyzické, no sú silné. Pravý palec na ruke má kĺzavú mobilovú závislosť, srdce chce byť stále milované, pľúca obalené v nikotínovom dyme a mozog neustále zamestnaný. Všetky zo spomínaných elementov nadobudli u mňa minulý týždeň kritický stav a zrazu som došla do bodu, že sa ďalej nedá. Ani v jednom zo spomínaných. Buď sa zbláznim, utrápim, vychradnem na smrť a vykašlem si pľúca v „pakárni“ a aj tam rovno zomriem, alebo sa prefackám a začnem kontrolovať svoje závislosti.

Prvé išli preč sociálne siete z mobilu. Všetky. Už je to pár dní. Ešte stále mám obsesívno-kompulzívny tik a na mobil sa pozriem každú chvíľu, či tam nie sú nejaké notifikácie. Potom si uvedomím, že nemajú byť aké a dostanem chuť si zapáliť. Vtedy sa spýtam sama seba, či ozaj musím. Lebo niekedy nemusím. Niekedy len chcem. Keď musím, tak musím, zatiaľ si dám, ale začínam nad tým aspoň premýšľať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite