Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Aféra Janka Kroupu

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Možno ste nový český škandál nezaznamenali, pretože je zatiaľ dosť neprehľadný: Babišov exminister dopravy vraj vlani v decembri dostal ponuku úplatku. Teda možno. Alebo možno nie.

Komentár Tomáša Němečka: Aféra Janka Kroupu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

známy investigatívny novinár Janek Kroupa (predtým televízia Nova, potom rozhlas, teraz Seznam Zprávy) zverejnil v pondelok 3. 2. senzačnú reportáž. Hlavnú úlohu v nej hral minister Vladimír Kremlík. Vo funkcii nevydržal ani rok a odchádzal z nej s hanbou, pretože ho premiér koncom januára vyhodil (.týždeň č. 6/2020). Ale teraz ho reportér predstavil v dobrom svetle: pred Vianocami vraj Kremlíkovi ponúkol istý advokát úplatok 1,5 milióna korún, čiže 60-tisíc eur. Minister to vraj v polovici januára povedal kontrarozviedke BIS aj premiérovi. V utorok 4. 2. zverejnil reportér ešte „výsluch“ natočený kdesi večer na ulici, kde mu Kremlík – teraz už ako bývalý minister – s úsmevom päťkrát opakuje, že informáciu o úplatku „nebude komentovať“. 

Janek Kroupa zverejnil aj nahrávku, ktorá vraj vznikla pred pár dňami: na obede v horskom stredisku Špindlerův Mlýn klebetia odvolaný minister a advokát, pričom Kremlík sa náhle spýta, či tá decembrová ponuka na 1,5 milióna platí, a advokát po chvíli odpovedá: „Nemám najmenšie tušenie.“

Nastal rozruch. Predovšetkým sa ozval sám advokát, šéf známej pražskej kancelárie Martin Janoušek. Je to vraj celé nezmysel: s bývalým ministrom si tykajú, kedysi spolu pracovali, naozaj ho pred Vianocami navštívil. Ale nič mu neponúkal, ani by nemal motív. Podľa reportáže údajne išlo o úplatok za pridelenie zákazky na audit mýtneho systému, nakoniec však audit vykonajú štátni zamestnanci – a Janoušek tvrdí, že práve také riešenie navrhoval aj on. Navyše: Prečo to Kremlík, skúsený právnik, neoznámil už na Vianoce, ale až v polovici januára? A pokiaľ ide o obed v Špindlerovom Mlýne, advokát vraj nechápal, na čo sa ho exminister pýta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite