Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Dalibora Roháča: Demokracia bez bŕzd – vláda davu

.dalibor Roháč .stĺpčeky .komentár týždňa

Aby demokracia fungovala, potrebuje silné pravidlá hry a inštitúcie, ktoré nie sú predmetom neustáleho politického boja. Rozklad týchto pravidiel je dôvodom dnešných kríz na oboch stranách Atlantiku.

Komentár Dalibora Roháča: Demokracia bez bŕzd – vláda davu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

jeden z koreňov súčasnej americkej polarizácie je úpadok politických strán. V minulosti stranícke elity videli ako svoju základnú povinnosť filtrovať kandidátov, ktorí po svojej nominácii dostanú k dispozícii stranícku kampaňovú mašinériu. Kým vtedy sa strany dokázali nepriateľským outsiderom ubrániť, v roku 2016 skolonizoval Donald Trump bez väčších problémov Republikánsku stranu. Na druhej strane, minulotýždňový chaos pri sčítavaní hlasov v Iowe, ako aj rozpad výboru pre organizáciu demokratického nominačného konventu v Milwaukee sú dvoma ilustráciami problémov Demokratickej strany. Nebuďme preto prekvapení, ak sa jej zmocní aj napriek statusu outsidera Bernie Sanders.

Úlohu v tom hrajú aj peniaze. No problémom nie je to, že by americkej politike vládli oligarchovia, skôr to, že získavať peniaze na kampane je vďaka existujúcim zákonom oveľa jednoduchšie pre individuálnych kandidátov a nezávislé kampaňové organizácie, takzvané PACs, než pre strany.

Demokratická strana sa preto spolieha, že jej členovia Kongresu budú počas svojho pôsobenia získavať financie, ktoré potom strane darujú, a tá s nimi v kampaniach naloží podľa svojho uváženia. Lenže napríklad populárna členka Snemovne reprezentantov Alexandria Ocasio Cortez to odmieta a namiesto toho organizuje vlastný „PAC“, ktorý bude priamo podporovať podobne naladených progresívnych kandidátov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite