Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Andreja Legutkého: Fotky

.andrej Legutký .stĺpčeky .slovo farára spod tatier

Ako kňaz mám jednu zvláštnu výsadu. Po Vianociach ma pozývajú moji veriaci posvätiť ich domovy. Je to vzácne, keď mi dovolí rodina vstúpiť do jej súkromia, a rešpektujem aj to, ak niektorá slušne odmietne. 

Komentár Andreja Legutkého: Fotky Natália Ložeková / natalialozekova.sk

a tu to bolo zrazu úplne iné. V detailných záberoch som videl magnetky na chladničkách a hrnčeky vo vitrínkach. Záclony svätokrádežne viali, lebo ten panelák mal už zbúranú celú bočnú stenu a poschodie za poschodím neúprosne odkrývalo súkromie obyvateľov tej nešťastnej prešovskej bytovky. 

Ako keď včelár odreže viečka na pláste, tak z tých záberov vytekal vzácny med nežných rozhovorov, dotykov, modlitieb a bozkov pred i po jedle. Uvedomil som si, ako ten bager demoluje v nižších poschodiach prakticky nedotknutú intimitu ľudí, ktorí tam roky žili.

Ako technik veľmi dobre viem, že riziko pri vysťahovaní tých bytov cez okná by bolo neúnosné. Nábytok je, koniec koncov, nahraditeľný. Ale v tých domovoch bolo ešte niečo, čo sa nahradiť nedá. Ošúchané snubné prstene. Album čiernobielych fotografií z mladosti. DVD z dcérinej svadby. Listy z vojny posielané milej. Drobnosti z dovoleniek. Fotky prarodičov v ráme na stene. Šperky, ale aj ťažko našetrené peniaze. 

„Zažltnuté fotky obsahujú živiny, ktoré dávajú silu prežiť ťažké chvíle.“

Viem, že riziko poslať do narušenej bytovky profesionálneho člena horskej záchrannej služby alebo hasiča kvôli spomienkam na minulosť je neúmerné. Ale verím, že by sa našiel aj medzi nimi dobrovoľník, ktorý by šiel s presvedčením, že tým evakuovaným zachránili iba časť života, keď ich odtiaľ odvážne dostali. Kúsok z nich tam naďalej zostal v poličkách či zásuvkách, kam si odkladáme odstrihnuté prvé kučierky dnes už dospelých dcér.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite