Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Ako premiér hackol hackathon

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Začalo sa to ako dobrý recesistický podnik: čo chce štát nakúpiť za 401 miliónov korún (16 miliónov eur), urobíme cez víkend – a zadarmo. Podarilo sa. A napriek tomu je z toho teraz rozpačitý pocit.

Komentár Tomáša Němečka: Ako premiér hackol hackathon Natália Ložeková / natalialozekova.sk

reč je o zákazke na elektronické diaľničné známky, ktoré chce Česko zaviesť podľa vzoru Slovenska. Keď podnikateľ a občiansky aktivista Michal Bláha, ktorého projekt Hlídač státu monitoruje verejné financie, vytiahol na svetlo zamýšľanú cenu 401 miliónov korún, kdekto sa naštval. Čo má byť na tom také drahé? Vyplním údaje o sebe a aute, kúpim desaťdňovú, mesačnú alebo ročnú a bodka. 

Majiteľ reklamnej a digitálnej agentúry Tomáš Vondráček preto spontánne vyhlásil víkendový programovací maratón (čiže hackathon), počas ktorého dobrovoľníci celý e-shop urobia zadarmo: „Už nikdy sa k našim spoločným peniazom nikto nesmie správať tak, ako to teraz predvádza štát!“

Akcia vzbudila nadšenie, Vondráček zo stoviek záujemcov z celého Česka vybral šesťdesiat. Nastúpili v piatok 24. januára večer a za účasti médií odovzdali za 49 hodín – mnohí vôbec nespali – funkčný výsledok. Na e-shope ferznamka.cz si možno vyskúšať kúpu za symbolickú jednu korunu (výťažok ide na charitu), pričom systém vie snímať značky prechádzajúcich áut a online skontrolovať zaplatenie.

„Aféra poslúžila ako zámienka pre vyhodenie ministra, ktorý tlačil na nižšie ceny pri stavbe diaľnic – Babiš totiž chce, aby sa pred voľbami stavalo čo najviac.“

Stránka funguje v ôsmich jazykoch vrátane slovenčiny, maďarčiny a vietnamčiny. „Predstavte si, že by sa zišli všetky remeselné profesie a postavili dom za víkend. To sa tu stalo,“ pochvaľoval si Vondráček.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite