Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrovoľný celibát?

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Celibát je pre rímskokatolíckych diakonov, kňazov a biskupov záväzný s malými výnimkami už 881 rokov.

Dobrovoľný celibát? Pexels.com/Georgia Maciel

časť katolíckeho kléru pobúrila minuloročná synoda pre Amazóniu, na ktorej bola okrem akútnej potreby ochrany životného prostredia otvorená aj otázka zrušenia povinného celibátu, svätenia ženatých mužov a diakonského svätenia žien. 

Hoci pápež František opakovane zdôraznil, že nepodporuje myšlienku dobrovoľného celibátu v západnej cirkvi, z praktických pastoračných dôvodov pripustil možnosť výnimiek. To považujú niektorí hierarchovia za cestu k jeho zrušeniu. 

„Z nafúknutej kauzy môže však vzísť niečo pozitívne: posun v diskusii o celibáte.“

Na tento malý oxymoron okamžite reagovalo viacero kritikov pápeža Františka. Guinejský kardinál a prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí Robert Sarah sa dokonca rozhodol začiatkom tohto roka vydať knihu Z hĺbky našich sŕdc: Kňazstvo, celibát a kríza katolíckej cirkvi (From the Depths of Our Hearts. Priesthood, Celibacy and the Crisis of the Catholic Church), v ktorej tvrdo obhajuje povinný celibát. 

Na tom by nebolo nič zvláštne, keby jej spoluautorom nemal byť emeritný  pápež Benedikt XVI., ktorého autorita mohla byť zneužitá v spore tradicionalistov voči Františkovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite