Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slušné slovensko radomíra hrivňáka: Bol som na predvolebnom mítingu kotlebovcov...

.radomír Hrivňák .stĺpčeky .za slušné slovensko

 ...a tu je stručne zopár mojich postrehov. Azda budú nejakej dobrej duši nápomocné v predvolebných diskusiách či pri osvetovej činnosti. 

v prvom rade, ĽSNS nie je nový fenomén. Míting totiž silne pripomínal akcie HZDS a Smeru-SD. Rovnaká rétorika, podobná agenda. Oproti nim sa kotlebovci odlišujú tvrdším prejavom, ďalším posunom hraníc politickej etiky, širšou škálou nepriateľov štátu a radikálnejšími riešeniami. Inak sú však exemplárnym príkladom populizmu. Heslo Jánošíka i Roberta Fica „zoberieme bohatým, rozdáme chudobným“ má stále veľkú odozvu. Voliči počujú všetko, čo chcú počuť, a neexistuje nič, čo by ĽSNS nemohla sľúbiť. Svoj program oficiálne prezentujú ako „ponuku jednoduchých riešení“.

Rétoriku majú funkcionári ĽSNS profesionálne nacvičenú. Dobre zvládajú aj psychológiu davu. Publikum kontrolovane hecujú len do maximálnej prípustnej miery, aby nedošlo na nezákonné excesy.

Peňazí má ĽSNS evidentne nadostač. Nehovorím, že prachy sú v politike najpodstatnejší faktor, ale aj tak...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite