Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čaro začiatku

.christoph Schönborn .stĺpčeky .slovo kardinála

Na začiatku roka sa – tak ako na Štedrý deň – opäť číta slávnostný začiatok Jánovho evanjelia. Na začiatku nového roka, prvú nedeľu roka 2020, sme počuli slová o začiatku: „Na začiatku bolo Slovo.“

Čaro začiatku Natália Ložeková / natalialozekova.sk

nikto nevie, čo prinesie nový rok, ani nám osobne, ani našej krajine, ani nášmu svetu. A je to tak dobre, že si stále uvedomujeme: Čas nie je v našich rukách, on je nám iba darovaný a zverený.

Hermann Hesse (1877 – 1962) hovorí vo svojej básni Stupne: Veď každý začiatok svoje kúzlo v sebe má a to nás chráni a pomáha nám žiť.“ Vianoce majú svoje jedinečné kúzlo vďaka narodeniu dieťaťa v betlehemskej maštali. Prečo sa nás dotýkajú Vianoce viac ako všetky ostatné sviatky? Verím, že to je pre to dieťa a jeho narodenie v biede. Každého novorodenca obklopuje kúzlo začiatku: Nový človek, nový život, ktorý sa raz začal a nikdy sa nekončí.

Keď som sa zotavoval z opätovnej choroby, chodieval som zväčša poobede na malú prechádzku. Viackrát som pri tom stretol jednu mladú matku s detským kočíkom. Nevidel som dieťa, ktoré dobre zabalené ležalo v kočíku. Videl som iba tvár matky. Mala v sebe niečo žiarivé aj vyžarujúce, bola niečím naplnená. Jej pohľad sa venoval iba dieťaťu. Pre mňa to bola predtucha vianočnej radosti. Mimovoľne som musel myslieť na Máriu a jej dieťa v jasliach. Vždy znova je to tajomstvo začiatku, „ktorý nás chráni a pomáha nám žiť“, ako povedal Hermann Hesse.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite