Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Tomáša Němečka: Proces s pražským imámom

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

V Prahe sa začal súd s radikálnym palestínskym imámom, z čoho sa dajú ľahko robiť strašiace titulky. V skutočnosti proces vypovedá o niečom inom: že radikáli sú pod kontrolou tajných služieb.

Komentár Tomáša Němečka: Proces s pražským imámom Natália Ložeková / natalialozekova.sk

písal som o tom na tomto mieste pred rokom, keď prebiehal súd s mladým slovenským islamistom Dominikom Kobulnickým, pôvodom z okolia Prešova (.týždeň č. 6/2019). Introvertný čudák, ktorý našiel životnú kotvu v moslimskej viere a sledoval násilné videá Islamského štátu, mal doma sklad chemikálií, takže titulky hlásali: „Slovenský islamista plánoval v Česku teroristický útok“. Možno to tak bolo, ale pred rokom som na základe prvých výsluchov odhadoval, že v tomto bode môže vyviaznuť pre nedostatok dôkazov. Čo sa nakoniec vlani stalo. Obhajoba doložila, že v minulosti z chemikálií vyrábal amatérske silvestrovské ohňostroje, takže súd ho poslal – zatiaľ neprávoplatne – do väzenia na 6,5 roka „len“ za všeobecné ohrozenie; skladovať na piatom poschodí paneláka niekoľko kíl silno výbušnej zmesi vážne nie je dobrý nápad. Už vtedy však z obžaloby vyplynulo, že na Kobulnického upozornili ľudia z pražskej moslimskej obce a monitorovala ho polícia aj tajná služba BIS.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite