Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komentár Petra Schutza: 2020 – buď, alebo

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Nadchádzajúci rok môže byť vo svete i na Slovensku aj celkom nudný. Ale aj naopak – a to je o čosi pravdepodobnejšie – nesmierne turbulentný a vzrušujúci.

Komentár Petra Schutza: 2020 – buď, alebo Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v prípade Slovenska sa nuda javí ako veľmi odťažitý a nereálny scenár, keďže panuje viac-menej široká zhoda na tom, že voľby s podobnou dôležitosťou, ako tie koncom februára, boli naposledy tie, ktoré poslali do minulosti Mečiarovu éru. Súčasne však platí, že niet volieb, ktorých význam by sa vopred nesuperlativizoval. 

Argumenty v prospech dôležitosti februára 2020 netreba opakovať. Keby za tri vlády Fica, ktoré museli voliči pretrpieť, vymerali Smeru naozaj spravodlivú odmenu, mohla by ňou byť jedine jasná väčšina demokratickej opozície, z ktorej odvodená vládna moc by mohla urobiť zo zvyšku roka nudu. Áno, nudu. Aspoň načas by sa totiž skončila drásajúca vojna o resuscitáciu základnej normality v správe štátu, ktorý v celej škále jeho inštitúcií a funkcií rozložili degeneratívne procesy za vlád Fico I, II, III a Pellegrini. Rok 2020 by sa stal epochou mravčej práce na renovácii poškodenej krajiny (justícia, polícia, zdravotníctvo, školstvo, dôchodky) a nastoľovaní elementárnej spravodlivosti, čo by vyústilo v oveľa pokojnejší ráz politického života, než v akom sa Slovensko doteraz potáca a v akom ešte „dofinišuje“ dva mesiace kampane. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite