Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Johnson alebo Corbyn?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .iný pohľad

Britskí voliči čelia nezávideniahodnému rozhodnutiu. Jedna z dvoch hlavných možností - Boris Johnson alebo Jeremy Corbyn - je však výrazne horšia. Ktorá a prečo?

Komentár Dalibora Roháča: Johnson alebo Corbyn? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

niet pochýb, že Boris Johnson a jeho spojenci zohrali mimoriadne negatívnu úlohu svojou kampaňou za odchod z EÚ, často lživou. Bolo by fajn, ak by ich za to stihla nejaká forma karmickej spravodlivosti. Ale v týchto voľbách sa tak nestane – a to je, paradoxne, dobrá správa.

Ak nerátame Liberálnych demokratov, ktorých kampaň bola sklamaním, Spojené kráľovstvo má pred sebou voľbu medzi fabulátorom Johnsonom a extrémistom Corbynom. A Corbyn je výrazne horšia voľba – nie je to však otázka ideológie či vkusu, ale niečoho oveľa základnejšieho. Nejde o jeho program hospodárskej politiky a znárodňovania – ten je na corbynizme najmenej problematický. Nejde ani o postoj k Severoatlantickej aliancii, o ktorej Corbyn v roku 2014 povedal, že by bolo lepšie, keby vôbec neexistovala, ani o slová, že Putinov útok na Ukrajinu je vraj výsledok „vojnového štvania NATO“. Najväčší problém s lídrom labouristov je inde – v jeho antisemitizme.

V roku 2012 sa Corbyn zastal „umelca“, ktorého grafiti vyobrazilo bankárov s výrazne semitskými črtami, hrajúcich monopoly na doske postavenej na chrbtoch pracujúcich. O rok neskôr povedal, že „sionisti“ nerozumejú „anglickej irónii.“

„Ak sa najstaršej demokracii na svete nepodarí po rokoch bláznenia s brexitom obnoviť zdravý politický stred, bude mať problém.“  

Až do roku 2013 sa zúčastňoval na akciách organizovaných protiizraelskou skupinou Deir Yassin Remembered, ktorá zastrešovala viacero prominentných popieračov holokaustu a s ktorou už v roku 2007 prerušila styk aj oficiálna Kampaň solidarity s Palestínou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite