Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marián Kuffa je symptómom väčšej krízy

.michal Oláh .stĺpčeky .cirkev pod lupou

Vzájomné porozumenie Mariána Kuffu s Mariánom Kotlebom nie je ničím zvláštnym. Tak, ako je Kotleba hlasom vzdoru proti systému v sekulárnej spoločnosti, je rovnako Kuffa hlasom vzdoru tradicionalistického prúdu v Katolíckej cirkvi. 

Marián Kuffa je symptómom väčšej krízy Radoslav Maťaš/SITA

spája ich rovnaká rétorika: návrat k tradičným hodnotám, démonizovanie rôznych komunít a hlavne šírenie strachu. Nepriateľ je spoločný – „liberalizmus“. Nech si už pod ním obaja páni predstavujú čokoľvek, je pre nich synonymom zla. „Liberalizmus, liberalizmus, liberalizmus. Ten najviac ohrozuje naše rodiny. Fašizmus a komunizmus vzišiel z liberalizmu,“ káže v predvečer tridsiateho výročia Nežnej revolúcie žakovský farár za účasti najvyšších cirkevných hierarchov na omši v Trnave.

Nad jeho rétorikou by sme mohli mávnuť rukou, keby nebola symptómom oveľa vážnejšieho problému v Katolíckej cirkvi. Kuffa je aktívne podporovaný trnavským arcibiskupom Jánom Oroschom a aktuálne aj známym odporcom myšlienok súčasného pápeža – ultratradicionalistickým kardinálom Raymondom Leom Burkem. 

„Na konci dňa sa však zdá, že tu ide zasa len o pocit moci a vlastnej dôležitosti.“

Ten si si vo Vatikáne buduje kariéru na kritike reformných snáh pápeža Františka, v ktorých pozadí cítiť jeho vlastné ambície stať sa budúcou hlavou cirkvi. Na Slovensku, žiaľ, našiel podporu v radoch slovenských biskupov a v niekoľkých kresťanských médiách.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite