Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vladimíra Marcinková: Kampaň na východe

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Sečovce. Je 10.22 dopoludnia. Vonku sychravo. Oproti nám kráčalo špinavé a strapaté dievčatko. Tipla by som jej desať rokov. Mierilo priamo ku kontajneru a začalo sa v ňom hrabať.

Vladimíra Marcinková: Kampaň na východe Natália Ložeková / natalialozekova.sk

otvorilo vyhodenú plastovú fľašu po nejakej malinovke, hlavu zaklonilo dozadu a posledné kvapky oranžovej vody púšťalo dole krkom. Olízalo pery, fľašu hodilo naspäť do kontajnera a hrabalo sa v odpadkoch ďalej. Až do toho momentu sa mi zdali všetky tie propagačné predmety, ktoré so sebou vláčime po Slovensku, zbytočné a nepoužiteľné. Vtedy prišli vhod. 

Otvorila som dvere na dodávke, a začala vyťahovať žltý šál, perníky, lízatká, čiapku a pršiplášť. Dievčinka si ma všimla. Zostala stáť asi dvadsať metrov odo mňa. Išla som k nej. Obtočila som jej šál okolo krku. Vrecká ušmudlanej mikiny naplnila perníkmi, na hlavu dala šiltovku a prehodila cez ňu pršiplášť. Obzerala si nové veci a usmievala sa. 

„Keď som svoju strašidelnú príhodu vyrozprávala žiakom na besede, začali vykrikovať mená. Hádali sa, ktorý z ich spolužiakov to mohol byť.“

Najviac sa jej páčil šál. Chytala si krk a mala som pocit, že si nevie vysvetliť, načo to je a ako to na nej vyzerá. Odfotila som ju a fotku jej ukázala. Usmievala sa ešte viac. Opýtala som sa jej, prečo nie je v škole, kde býva, ale ona sa zľakla a rozutekala sa preč. Načo som sa jej to pýtala, vyčítala som si. Veď odpoveď som poznala. Písaním a počítaním, bohužiaľ, hlad nezahnala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite