Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Dalibora Roháča: Ruský vplyv a Západ

.dalibor Roháč .stĺpčeky .komentár týždňa

Za ostatné desaťročie sa demokracie ukázali zraniteľné proti trikom Vladimíra Putina a iných autokratov. Voľbami hýbala destabilizujúca propaganda a dezinformácie.

Komentár Dalibora Roháča: Ruský vplyv a Západ Natália Ložeková / natalialozekova.sk

príkladmi toho, ako ruská korupcia vplýva na politiku, sú úvery, ktoré si od pofidérnych ruských bánk zobrali extrémistické strany ako niekdajší Národný front vo Francúzsku. Členstvo v dozorných radách ruských štátnych či pološtátnych podnikov je zasa príťažlivou kariérnou voľbou pre centristických nemeckých či rakúskych politikov. Bez zaujímavosti nie sú ani pozvania na konferencie – od Valdajského fóra po „Dialóg civilizácií“ na ostrove Rhodos.

Medializované prípady známych politikov (od Gerharda Schrödera po Miloša Zemana) sú však len špičkou ľadovca. V Európe aj v Spojených štátoch je len zriedka systematicky skúmaný pôvod peňazí, za ktoré si ruskí oligarchovia kupujú nehnuteľnosti v londýnskom Mayfair, na Miami či na juhu Francúzska. S dostatočnými prostriedkami tiež nie je v mnohých západných krajinách problém získať investičné víza, ktoré môžu za pár rokov viesť k občianstvu.

Že ide o zdroj politickej zraniteľnosti, je jasné. Najviac korozívne je to však pre morálny kredit demokracie. Ako vážne možno našu formu vlády brať, ak ponúka jednoduché príležitosti pre tých, ktorí chcú preprať a zlegalizovať svoje príjmy z aktivít, ktoré sa nedajú nazvať inak než lúpežou?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite