Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Tomáša Němečka: O zlučovaní opozície (českej)

.tomáš Němeček .stĺpčeky .český týždeň Tomáša Němečka

Keďže sme súrodenci, niekedy Česi riešia v rovnakom čase rovnaké veci ako Slováci. Napríklad otázku, či sa má opozícia spojiť, aby porazila hegemóna volebných prieskumov. V Česku znie odpoveď „nie“.

Komentár Tomáša Němečka: O zlučovaní opozície (českej) Natália Ložeková / natalialozekova.sk

na spojenie vyzvali organizátori státisícovej demonštrácie na pražskej Letnej v sobotu 16. novembra. Ako argument premietli graf ukazujúci, ako český volebný systém prepočítava prepadnuté hlasy v prospech víťaza. 

Prvé ANO potrebovalo vo voľbách 2017 na zisk mandátu 19-tisíc hlasov, kdežto posledný STAN celých 43-tisíc. Pritom preferencie v Česku sa dodnes príliš nezmenili. Stále vedie ANO premiéra Andreja Babiša (s podporou 25-30 percent), s veľkým odstupom nasledujú progresívni Piráti a stredovo konzervatívna ODS (okolo 10 percent), klesá ČSSD, na ľavom i pravom okraji sa držia komunisti a SPD a tesne okolo 5-percentnej hranice kmitajú tri strany: tradične kresťanská KDU-ČSL, TOP 09, založená pred desiatimi rokmi kniežaťom Schwarzenbergom a ministrom financií Kalouskom, a starostovské hnutie STAN. Z pohľadu volebného inžiniera by sa tak priamo ponúkalo spojenie ODS s KDU-ČSL na pravici a TOP 09 so STAN v strede.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite