Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vladimíra Marcinková: Hlas, ktorý nepočuť

.vladimíra Marcinková .stĺpčeky .svet starostovej dcéry

Na internete sa šíri video, v ktorom mladí ľudia rozprávajú zmysluplné posolstvá, ale zvuk je čoraz slabší, až ich vôbec nepočuť. Skauti hovoria o ochrane prírody, debatéri o schopnosti kriticky myslieť, kresťanské mládežnícke organizácie o dobrovoľníctve. Na konci videa ostanú len nemé pohyby pier.

Vladimíra Marcinková: Hlas, ktorý nepočuť Natália Ložeková / natalialozekova.sk

bez zvuku. Tak sa cítia mladí ľudia. Dospelí argumentujú tým, že lepšie vedia, čo deti a mladí potrebujú. Je to naozaj tak? Bola som najmladšou členkou politického tímu exprezidenta Kisku. Mala som 22 rokov, keď som preňho začala pracovať. Vždy ma vedeli starší a ostrieľanejší kolegovia najjednoduchšie umlčať poznámkou, že som príliš mladá a neskúsená, ale keď sa niekoľko nápadov mladej a neskúsenej zrealizovalo, ich argument stratil váhu. Vek a skúsenosti sú vzácna komodita, ale na dobré fungovanie spoločnosti potrebujeme aj odvahu a vízie mladých.

Niet na to silnejšieho argumentu, ako oslavy posledných pár dní, keď sme si pripomínali odvahu mladých ľudí z novembra 1989. Nezabúdajme preto ani na mladých ľudí dneška. Tých odvážnych je málo. Keď napadli študentov v 1989, dokázali sa za nich postaviť ďalší aj napriek brutalite režimu. Keď napadli študentov pred dvoma týždňami, zostalo ticho. Brutálny režim spred 30 rokov vystriedala súčasná ľahostajnosť. Žijeme v demokracii a slobode, podpisujeme sa pod ľudské práva a pritom živíme rovnako nebezpečné prostredie pre šírenie neprávosti, akému čelili ľudia pred rokom ´89.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite